top of page

כיצד תשמרו על התצלומים שברשותכם

 

תצלומים בסביבה הביתית הינם כה שכיחים עד שקשה לזכור עד כמה הם רגישים ועד כמה ניתן בקלות רבה לפגוע ולהזיק להם על ידי טיפול ואחסון לא נכון וחשיפה להשפעות הסביבה כגון אור, לחות וטמפרטורה. להלן מספר הנחיות בסיסיות להתנהלות וטיפול נכון בתצלומים במטרה שיישמרו היטב למשך שנים ארוכות

 

  1. שמירה על תנאי סביבה נכונים: התצלומים זקוקים לסביבה יבשה, קרירה ומאווררת עד כמה שניתן. יש להימנע מלאחסן תצלומים בבוידם, מרתף או לאורך קירות חיצוניים. לחות גבוהה תגרום לצילומים להדבק זה לזה ולהיווצרות עובש

  2. תנאי אחסון נכונים:

    1. יש לאחסן את התצלומים במארזים אשר יגנו עליהם מפני אבק ואור וגם יתנו תמיכה פיזית בזמן עיון. למטרה זאת מתאימות מעטפות פלסטיק שקוף מסוג פוליאסטר, פוליפרופולן או פוליאתילן, או לחילופין מעטפות עשויות נייר "נטול-עץ" (ללא חומצה) וללא פס דבק.

    2. ניתן לשמור קבוצות של מעטפות או שרוולי פלסטיק בתוך קופסאות, בעדיפות לקופסאות פלסטיק עשויות פוליפרופולן או פוליאתילן, עם מכסה. צפיפות רבה מדי בתוך הקופסאות תגרום נזק לתצלומים.

    3. בתהליך הארגון של אוסף יש להסיר חומרים מזיקים במגע עם התצלומים כגון מהדקים וסיכות מתכת, מעטפות נייר חומות ושקיות פלסטיק ישנות מומלץ לאחסן תשלילים (נגטיבים) בנפרד מהתצלומים, בקופסאות סגורות יש לשמור ולשמר אלבומים ישנים, ואם משתמשים באלבומים חדשים לארגון התצלומים יש להימנע מאלה עם משטחי דבק להצמדה מלאה של התצלומים. פתרון זה עלול לגרום נזק בלתי הפיך ולכן מומלץ להשתמש באלבומי דפים ופינות שקופות לחיבור התצלומים

    4. אין לבצע למינציה של תצלומים. זוהי אינה פעולת שימור אלא פעולה מזיקה ובלתי הפיכה.

  3. מסגור ותצוגה: יש למסגר עם חומרים שאינם פוגעים (דבקים וקרטונים חומציים גורמים לנזק בלתי הפיך ומומלץ להימנע מחשיפה ממושכת של התצלומים לאור. עבור תצלומים ייחודיים ונדירים מומלץ לסרוק ולהדפיס העתק איכותי, ולהציג אותו ולא את התצלום המקורי. פתרון זה מקובל בעולם הארכיונים ומוזיאוני ויכול להתבצע גם באוספים משפחתיים

  4. הנחיות לעיון שאינו פוגע בתצלומים: מרבית הנזק לתצלומים נגרם כתוצאה מנגיעה לא זהירה. גם בסביבה הביתית יש לעיין בתצלומים על גבי משטח נקי ועם ידיים נקיות. מומלץ להחזיק את התצלום בקצוות, עם תמיכה של היד בחלק התחתון. בתצלומים קרועים ושבריריים במיוחד יש להימנע ממגע ישיר אלא להשאיר בשרוול פלסטיק שקוף. רישום על התצלומים מצידם האחורי ייעשה בעפרון רך בלבד ולא בעט.

  5. בעיות נפוצות באוספי תצלומים:

    1. קרעים, שברים, סדקים וקילופים: אין לתקן את הקרעים או האזורים החלשים באף סוג של דבק או נייר-דבק (סלוטייפ). אם התצלום חלש, שבור או קרוע יש להכניס אותו לשרוול פלסטיק מסוג פוליאסטר,פוליפרופולן או פוליאתילן. אם ישנם סדקים וקילופים בשכבת האמולסיה מומלץ להניח לבד בקופסא רדודה עם מכסה.

    2. לכלוך על תצלומים או תשלילים (נגטיבים): יש לנקות במברשת רכה ונקייה בלבד

    3. תצלומים אשר נדבקו בחזיתם לזכוכית או לחומר הגנה אחר (כתוצאה מלחות): זוהי בעיה קשה מאוד לפתרון ויש להיזהר מהחמרת הנזק על-ידי פירוק וניתוק בלתי מקצועי של התצלום הדבוק .

    4.  אירוע שבו אוסף תצלומים נרטב (כתוצאה מנזילה, כיבוי אש ועוד): במקרה כזה יש לדאוג להפריד ולייבש באוויר את הצילומים באופן מיידי כדי שלא יידבקו זה לזה וכדי שלא יתפתח עובש. יש לייבש את התצלומים הרטובים עם הפנים כלפי מעלה ואין לגעת בפני התצלום. ניתן להתייעץ עם איש מקצוע לגבי הצלה וטיפול בתצלומים שנפגעו.

 

אם אינכם יודעים כיצד להגן או לטפל בתצלום הדורש תשומת לב מיוחדת פנו למשמר מקצועי.

ניתן לפנות לארגון הישראלי לשימור נכסי תרבות לקבלת פרטים על אנשי מקצוע מתאימים.

bottom of page